Mat och dryck i Mexico city

Mat i Mexico City

Mexico City har över två tusen restauranger att välja bland och de flesta kök finns representerade. Men är det något du ska pröva på när du väl är i den mexikanska huvudstaden, är det att äta äkta mexikanska specialiteter. Mexico City har ett stort utbud av restauranger och mat. Du hittar allt från sofistikerad internationell mat till traditionell mexikansk mat. 

Äta på restaurang i Mexico

Att gå ut på restaurang och äta i Mexico är speciellt.

Landet är berömt för sina långa luncheons, som kan vara från klockan 14 till efter solnedgången. Du kan äta så lite eller mycket som du själv önskar, utan att behöva känna dig stressad.

Själva middagen äts ofta så sent som 21.00 i Mexiko och den avnjuts långsamt och utan stress.

Vad äter man i Mexico?

Många restauranger erbjuder såväl internationell som mexikansk mat, den senare är i allmänhet billigare. Visserligen är mexikansk mat välkryddad och det förekommer en del stark chili, men allt är inte starkt, hett och kryddigt.

Majs och bönor var förr grunden i mexikansk kost och än idag är det viktiga ingredienser. Tortillas är pannkaksformade majsbröd som tillsammans med refritos (uppvärmda bönor) och den på avokadobaserade guacamolen, utgör basen i många rätter. Om man bakar dessa i ugn och toppar med sås så får man enchiladas. Flera varianter på tortillabaserade rätter är quesadillas, toastadas, burritos och chilaquiles.

Även om mexikaner föredrar köttbaserade rätter så finns det gott om vegetariska alternativ för dig som inte äter kött. De flesta är baserade på bönor eller andra pulses. Det finns också mycket fiskrätter för dig som äter fisk, men inte kött.

Dricksvatten i Mexico

Man ska under inga omständigheter dricka kranvattet i Mexico. Man kan köpa vatten på flaskor på de flesta ställen. När man borstar tänder, kokar te eller fryser istärningar ska man också använda vatten från flaskor (eller åtminstone koka vattnet först).

Dessa maträtter finner du sannolikt i en mexikansk meny:

  • Chiles rellenos: grön peppar med kryddig biff eller ost.
  • Huevos rancheros: stekta ägg med tomatsås på toppen, tortillas med uppvärmda bönor.
  • Mole Poblano: kalkon eller kyckling med stark sås.
  • Tamales: bröd fyllda av majs och kött.
  • Chili con carne: oxkött i en stark chilisås med massor av bönor.
  • Tortillas: majspannkakor som ofta fylls med kyckling.
  • Guacamole: sås med avokado och vitlök